10 Nisan 2012 Salı

Sevilla'dan Cadiz'e giden yol

Sevilla Cádiz arası otobandan yaklaşık 100 km. Yol boyunca görmeye değer tek yer yaklaşık 60. kilometrede otobandan sola kıvrılınca “Arcos de la Frontera”. Kasaba oldukça yüksek bir dağın tepesine kurulu.

Buraya uğramaya karar verirseniz arabayı Casco Antiguo (tarihi merkez) girişindeki parka bırakmanız en uygunu olacaktır. Nitekim tipik bir Endülüs kasabası olup, sokaklarının darlığı normalde pek keyifli olsa da araba ile can sıkabilir.


Kasabanın en önemli ziyaret noktalarından birisi Plaza del Cabildo’daki "Coño" isimli Mirador. Bunlar İspanya’nın yüksek ya da manzaralı kasabalarında bulunan ve manzara seyretmek için mola verilen yerler.

Coño İspanyolcada kadın cinsel organı için kullanılan argo isim. İspanya’daki kalışınız boyunca konuşmalara kulak verecek olursanız bu terimi bolca duyacaksınız, nitekim argo sever İspanyollar için bu son derece doğal bir şaşkınlık, hayret ve korku ünlemidir. Bu seyir noktasına bu ismin veriliş sebebi de Mirador’dan aşağıya bakıldığında görülen şu ürpertici yükseklik.

Yol üzerindeki bir diğer yer de ünlü Jerez şaraplarının memleketi, şarap mahzenleriyle ünlü “Jerez de la Frontera”. Ama Arcos de la Frontera’dan daha cazip de değil, hatta burası için alelade bir İspanyol kasabası bile diyebiliriz. Şarap konusu aklınıza takılıyorsa, Cadiz’e varmadan hemen önce hem şarap mahzeni hem de güzel yemekleri olan “El Puerto de Santa Maria” (Santa Maria Limanı) duraklamak için güzel bir alternatif.

İlla ki şarap mahzeni görmek istiyorsanız burada giriş ücreti 10-15 Euro olan Bodegas de Terry (Terry Mahzeni) ya da Bodegas de Osborne’u ziyaret edebilirsiniz.

Deniz mahsülleri ve özellikle de "Pescadito frito" (balık kızartması) ile ünlü Cadiz'e bağlı bu sahil kasabasının mesonlarında, kendinize güzel bir ziyafeti çekebilir ve biraz yürüyüş yapıp ayaklarınızı dinlendirebilirsiniz.

1952'den bu yana hizmet veren ve taze deniz mahsülü denince ilk akla gelen yer ise hiç şüphesiz “Romerijo”.

Siparişlerinizi günlük deniz mahsüllerinin suda pişmiş halde sergilendiği vitrinden seçip, üzerine limon ve tuzla taze taze yiyebilirsiniz.

Bunların dışında menüden seçebileceğiniz kızartma, ızgara vs. balık ve deniz mahsülleri de mevcut. Aşağıda ilginizi çekebilecek deniz mahsüllerini, denemeden dönmemeniz gerekenler üç yıldızlı şekilde ve İspanyolca söylenişleriyle bulabilirsiniz:

Rape - Fener balığı
Pez Espada - Kılıç balığı
Ostras - İstiridye
Chocos - Kalamar
Sepias - Mürekkep balığı
Chopitos - Yavru mürekkep balığı ***
Puntillitas - Yavru kalamarlar

Huevas - Balık yumurtası
Huevos de chocos - Mürekkep balığı yumurtası ***

Pulpo - Ahtapot ***
Buey - Büyük yengeç ***
Necora - Yengeç
Mojama - Kuru ton balığı
Canaillas - Deniz minaresi ***

Burgaillos - Deniz salyangozu

Pata Chica - Yengeç bacağı
Bocas de la Isla - Büyük yengeç kıskacı *** (Sadece Cadiz ve San Fernando’da bulunuyor)

Mejillones - Midye
Navajas - Deniz çakısı ***

Percebes - Kaya midyesi

Almejas/Coquinas - Deniz kabukluları
Camarones/Quisquillas - Minik karidesler
Gambas - Karides
Langostinos - Jumbo karides
Cigalas - Kerevit
Carabinero/Brillante - Büyük kırmızı böcek ***

İspanyollar karides çeşitlerini ızgarada bütün olarak kafalarıyla pişirir ve limon ile servis ederler. Yapmanız gereken üzerine tuz serpip, limon sıkmak, ardından hayvanın kafasını içindeki sıvıyı dökmemeye dikkat ederek vücudundan dikkatlice ayırarak kafanın içindeki lezzetli suyu emmek ve nihayet bacaklarını koparıp parmaklarınızla karın kısmından yararak etine ulaşmak. Bunların hepsini elinizle yapmanız gerektiğini sakın unutmayın :)))

Santa Maria Limanı’nda harcayacak çok vaktiniz varsa görebileceğiniz diğer yerler Iglesia Mayor (kilise), el monasterio de la Victoria (manastır) ve el castillo de San Marcos (kale). Ama az ötede sizi bekleyen deniz mahsülü cenneti Cadiz'i ve devamındaki çölümsü kumsalları hatırlayıp karnınızı doyurduktan sonra buralarda fazla takılmayın derim ben :)

10 yorum:

galilei dedi ki...

gördüğüm en güzel bloglardan bi tanesi burası.başta peru olmak üzere tüm seyahatlerinize inanılmaz özendim.:)

Eylem dedi ki...

benim de gördüğüm en güzel yorum bu :D ilham oldu, tembelliği bir kenara bırakıp bir post daha yazayım madem :) çok teşekkür ederim.

Adsız dedi ki...

Off beni benden aldın yine Eylem abla .Çok özendim kskandım arkadaş harikasınız yaa !! Yemeklere gelince hani demişsin ya unutmayın hepsini elinizle yapmanız gerek :D görüntülerinden ve o bacakalarından korkmasam neler yiycem ama ııı*ııh mümkün değil :D çok sağlam fotolarve 2. foto çok beğendim.bodrum gibi.

Eylem dedi ki...

Tesekkurler Ashley, seni sukutu hayale ugratmak istemem ama muhakkak gostermek isteyip de elimde olmayan bazi kareler icin birebir fotograflari googledan buluyorum. Begendigin 2. foto da onlardan. Cekenin ellerine gozlerine saglik :)

Unknown dedi ki...

شركة الصفرات لتنظيف الموكيت بالرياض

شركة الصفرات لعزل الخزانات بالرياض

شركة الصفرات لرش المبيدات بالرياض

شركة الصفرات لمكافحة الحشرات بالرياض

شركة الصفرات لكشف التسربات المياه بالرياض

شركة عزل خزانات بالرياض

شركة الصفرات لنقل الاثاث بالرياض

شركة الصفرات لنقل العفش بالرياض

Unknown dedi ki...



شركة شام للخدمات المنزليه هي من افضل الشركات التي تعمل في مجال الخدمات المنزليه وذلك بسبب امتلاكها للعديد من عناصر التميز مثل الايدي العامله المدربه صاحبة الخبره العاليه في هذا المجال وايضا التقنيات الحديثه التي تستخدمها الشركة في تنفيذ ما تقدمه من خدمات , ومن الخدمات التي تسعد شركة شام بتقديمها لعملائها الكرام مايلي

شركة صيانة مسابح بالدمام

شركة تنظيف مسابح بالدمام

عزيزي العميل لا تقلق ولا تحتار فشركة شام هي افضل اختيار

أسواق أونلاين dedi ki...

جيد

أسواق أونلاين dedi ki...

جيد

أسواق أونلاين dedi ki...

جيد

afaf elgamal dedi ki...

شركة تنظيف بخميس مشيط

شركة نقل اثاث بخميس مشيط

شركة مكافحة حشرات بخميس مشيط

شركة تنظيف موكيت بخميس مشيط

شركة تنظيف خزانات بمحايل
شركة تنظيف منازل بمحايل
شركة كشف تسريات بمحايل