10 Nisan 2012 Salı

Sevilla'da ne yesek

İspanya'nın tipik lezzetlerini tatmak istiyorsanız, istisnasız her şehirde doğru adres içki yanında meze tabakları ya da küçük sandviçler veren "Tapas" (Meze) barlar. Her fırsatta soluğu tapas barlarda alan, eş dostla laflayıp içki yanında atıştırmayı seven Endülüslüler sayesinde, özellikle Endülüs ve dolayısıyla Sevilla’da tapas kültürü son derece gelişmiş. Bu lezzetli atıştırmalıklar bir o kadar da ucuz ;) Kişi başı en fazla 15 Euro'ya tıka basa doyarsınız. Tek sorun bu barların genelinde oturma imkanı olmaması. Sizde benim gibi oturmaya meyilli bir şahsiyetseniz ayakta sohbet-muhabbet can sıkıcı olabilir. Şanslıysanız barın kenarında bir tabureye ilişirsiniz. Yine de, özellikle de bütçeniz kısıtlıysa, hem fiyat hem de lezzet açısından İspanya'nın genelinde restoranlardan kaçınmanızı öneriyorum. Tapas barlardaki lezzeti bulamamanın yanısıra kişi başı 50 Euro'dan aşağıya da çıkamazsınız.

Sevilla'da tapas barlar yaygın olarak Plaza de Alfalfa, Giralda ve Los Alcázares civarındadır.

Mesela Jardines de Murillo'nun yakınındaki Calle (sokak) Puerta de la Carne, 2 numarada bulunan ve 1929'dan bu yana hizmet veren “Freiduria Puerta de la Carne” isimli tapas bara muhakkak gidin.


La Giralda'nın hemen önünden geçen Calle Mateos Gago, 3 numaradaki "Giralda" da denemeye değer tapas barlardan.

Sevilla'nın 1670 yılından bugüne hizmet vermekte olan en eski barını ziyaret etmek isterseniz, Calle Gerona, 40 numaradaki El Rinconcillo'yu unutmayın.

Mekanın spesyalleri arasında "Espinacas con garbanzos" (nohutlu ıspanak), "Arroz del día" (günün pilavı ), "Tortillas" (omletler), "Jamón Serrano", "Champinones Silvetres" (yabani mantar çeşitleri), "Gambas" (karides) ve "Esparragos" (kuşkonmaz) bulunuyor.

Bir diğer tapas bar da Plaza Cristo de Burgos, 19 numaradaki Taberna Coloniales
.

Yine bu sokaklardaki avlulara gizlenmiş muhteşem cafeleri keşfetmek için de gördüğünüz her deliğe girip çıkın derim.

Tüm bu tapas barlarda bulabileceğiniz önerilerim "Adobo" (kuşbaşı doğranmış balık kızartması), "Croquetas caseras" (ev yapımı kroketler), "Chocos"(mürekkep balığı kızartması), "Tortillas de calamares" (kalamarlı omlet), "Tortillitas de camarones" (minnacık karideslerden yapılan minik omletler), "Pescaito frito" (genel olarak kızartma karışık balık. “Pescaito frito” için Guadalquivir nehri boyunca bulabileceğiniz tapas barları tercih edebilirsiniz), Puntillitas (minik mürekkep balıkları - bunlar bütün olarak yense de, içlerindeki naylona benzer, şeffaf ve incecik kemik özellikle nispeten iri olanlarda rahatsız edebiliyor. Çıkarmak için parmaklarınızlar sivri ucundan sıkıca tutup geri kalan kısmını ısırın, jelimsi kemik elinizde kalacak.)


Gerek burada ve gerek diğer Endülüs şehirlerinde illa ki “Gazpacho Andaluz” deneyin. Bu İspanyolların yazın bolca yaptığı, en pratik anlatımla bizim çoban salataya ekstradan sarımsak ve ekmek içi katarak hazırlayıp mikserden geçirdikleri ve soğuk olarak içtikleri bir yaz çorbası, son derece lezzetli.

Ve tabii ki bol bol Jamon (domuz pastırması) yemeyi sakın ihmal etmeyin. Sevilla’nın jamonu, yeşil zeytinleri ve şarabı meşhurdur. En iyi şarapları Aljarafe, Jerez, la dorada Manzanilla ya da Montilla. En makbul Jamon ise Jamon Ibérico.

Sevilla’da Jamon, zeytin ve şarap dışında deneyemediğiniz hiç bir şey için üzülmeyin.. Gerisini Endülüs'ün diğer şehirlerinde de kolayca denersiniz. Hepinize şimdiden afiyet olsun!