26 Ekim 2010 Salı

Madrid'de "Pazar" çılgınlığı...

Madrid'in pazarını görmeden dönmeyelim, üstelik eşe dosta almamız gereken bir sürü de hediye var diyorsanız, bir pazar gününüzü ayırın, buyrun pazara gidelim :)

Embajadores ve La Latina semtleri arasında kurulan El Mercado de Rastro'ya (Rastro Pazarı) gitmek için Kraliyet Sarayını ve Almudena Katedrali'ni geçip Calle de Bailen'de ilerliyoruz. 300 metre kadar sonra önümüze Segovia Viyadüğü çıkıyor.


Bu viyadük 1930'da, Calle Segovia'nın yarattığı derinliği kapatmak ve Calle de Bailén'i uzatmak üzere, 1874'de yapılmış eski viyadüğün yerine inşaa edilmiş. 23 metre yüksekliğindeki viyadük birçok intihara sahne olunca, sonunda Madrid Belediyesi çareyi kenarları boylu boyunca şeffaf emniyet levhalarıyla kapatmakta bulmuş.


Calle de Bailén'i, Madrid'in XIX. yy'dan kalma eski kapılarından Puerta de Toledo'ya kadar iniyoruz.


Ve işte her pazar ve resmi tatil günleri 9:00-15:00 arası kurulan, Toledo Kapısı'nın kuzeyinde Embajadores'den La Latina'ya kadar uzanan Madrid'in ünlü pazarı Rastro karşımızda!!!


Her tür eşyanın çok uygun fiyata satıldığı Rastro, Calle de Ribera de Curtidores civarında kuruluyor.


Antikaları...


Eskileri...


Ve ikinci elleriyle ona bit pazarı diyesim var...


Ama işin içine bir de yepyeni kıyafetler, ayakkabılar, aksesuarlar, incik boncuk..


Hediyelik eşyalar...


Ve bilimum ıvır zıvır girince onu bir kalıba sokmak zor.. Anlayacağınız yok yok..

Pazarın kuzey ucunda Plaza de Cascorro (Cascorro Meydanı) ve Cascorro kahramanı Eloy Gonzalo'nun anıtı vardır.


Evlatlık olarak yetişen ve 1892 yılında orduya katılan Eloy Gonzalo askeri ceza alarak düştüğü hapisten kurtulmak pahasına o dönem çıkan bir kanundan yararlanarak Küba'da savaşmaya gider. Burada sürekli saldırı aldıkları bir köye intihar saldırısı düzenlemek için gönüllü olur, görevini yerine getirir ve yara almadan geri döner. Askeri açıdan üstün bir başarısı olmasa da, Madrid halkı onu bu cesaretinden dolayı ödüllendirmeye karar verir, adını bir sokağa verir ve Rastro'nun orta yerine de aşağıdaki heykelini diker.


Daha kaliteli alışveriş mekanlarını tercih edenler ise, aradıklarını Serrano, Goya, Velazquez semtlerindeki (Barrio de Salamanca) şık mağazalarda bulabilirler..



Biz tekrardan pazara dönelim.. Pazar alışverişini bitirdikten sonra yorgunluk atmak, açlığınızı dindirmek ve unutulmayacak bir ziyafet çekmek için gidilecek yer hiç tartışmasız, La Latina semtinin mutfağı; La Cava Baja sokağı... Detaylar bir sonraki yazımda ;)

Hiç yorum yok: