8 Ekim 2011 Cumartesi

İngilizler'den miras: GAN

Maldivler'in en güneyinde bulunan Addu Atol, kendi içinde yaklaşık 20 kadar adacık barındırıyor. Adalar arasına köprüler inşaa edilerek hemen hepsi arasında karayolu bağlantısı sağlanmış.


Her yer alabildiğine kumsal olsa da, Addu'da denize girmeye müsait yer çok az.. Halkın tamamı müslüman Maldivler'de. Yobaz olmasalar da, giyim kuşamlarında oldukça muhafazakarlar. Nadiren başı açık, jean giymiş kızlar görülse de, gençler arasındaki genel giyim tarzı aşağıdaki gibi..


Yaşı daha ileri olan kadınlar ise daima uzun elbise ve başörtüyü tercih ediyorlar.


Hal böyle olunca da halkın gözü önünde, karşınıza çıkan ilk plajda cıbıl cıbıl denize giremiyorsunuz... Denize girmeye en müsait plajlar Hitaddu'daki evimize 17 km mesafede, Addu Atol'ün en büyük ikinci adacığı Gan'de.


Gan Addu Atol'ün havaalanına da ev sahipliği yapıyor.


Hem en güzel plajların, hem de havaalanının bu adada olması bir tesadüf değil aslında. Bu sadece biraz yatırımın sonucu..

İkinci Dünya Savaşı sırasında iki ülke arasında yapılan bir anlaşmayla Maldivler'in dış işleri ve korunması İngilizler'in sorumluluğuna verilmiş. İngilizler bu gerekçeyle 1941'de Gan havaalanını inşaa ederek, burayı savaş boyunca üs olarak kullanmışlar. Savaş sonrası evlerine dönen İngilizler, 1956'da dönerek burayı askeri havaalanı olarak kullanmak istemişler. Halkın ve bazı politikacıların itirazlarına rağmen hükümeti bir şekilde ikna eden İngilizler, 1960'da bir anlaşmayla Gan Havaalanı'nın kullanım hakkını beş kuruş ödemeden 25 yıllığına üzerlerine almışlar. Sonuçta kararlaştırılan tarihten 10 sene önce, yani 1976'da arkalarında aşağıdaki anıtları...


Ve hala onları çelenklerle anan bazılarını bırakarak Gan'i terk etmişler.

Her işte bir hayır vardır ya, Gan'in yıllarca İngilizler tarafından bedava kullanılması ülkeye turizme giden yolu açmış. Yıllarca İngilizler için çalışanların çocukları bu vesileyle yabancıları tanıyıp İngilizce'yi öğrenince, bu harikulade sahilleri turizme açmak için gerekli en temel iki bilgi biraraya gelmiş. Gan 1978'de iç hatlar havaalanı olarak Maldivlilerin kullanımına açılmış. Bugün yakın mesafedeki bazı ülkelere dış hatlar uçuşları da yapıyor. İngilizlerden geriye kalan bina ise turizm amaçlı faaliyet göstermeye başlamış. Bugün Equator Village isimli, Addu'nun yegane turistik oteline ev sahipliği yapıyor.


Maldivler'in tüm otel ve resortlarında olduğu gibi burada da alkol servisi var ancak sadece turistlere. Yerli halkın alkol alması yasak olduğu için, bu yasağı delebilme potansiyellerinden dolayı Maldivlilerin barmenlik yapması da yasak.

Gecesi 400 USD'den odalarıyla Maldivler'deki en ekonomik otellerden olan Equator Village, canımız bira istediğinde Addu'da gidebileceğimiz tek yer. Tabii gücü yetene bir de yine Addu Atol dahilinde olup diğer adalara köprü ile kara bağlantısı olmayan (en üstteki haritaya bakınız), tüm resortlarda olduğu gibi sineklerden arındırılabilmiş, geceliği 800 USD'den başlayan Shangri La's Wilingili Resort var..


Maldivlerin bunca sıcağını, sineğini, imkansızlığını, yokluğunu, yasağını çekiyorken buralardan dönmeden kendimize 1-2 gün güzellik yapabilirsek, Vilingili'yi de derinlemesine tanıyıp özel bir postla size de taktim ederim elbet.

Hiç yorum yok: